Jens Arentzen 26. oktober 2018

Der serveres en lækker grillbuffet kl. 17.30, og efterfølgende holder Jens Arentzen sit underholdende foredrag.

395,- pr. person

Få et nyt spændende syn på serien Matador.

En varm, sjov og udbytterig aften, hvor den menneskelige eksistens og dennes udfordringer, ses igennem tv-serien Matadors briller. 

Jens Arentzen, der for en menneskealder siden spillede Ulrik Varnæs, tager bladet fra munden og fortæller om dét, han oplever er det unikke ved “nationalklenodiet”. Hvilket tidens individualitetsbegreb ikke har haft øjne for.

Under foredraget vil du blive klogere på, hvorfor Erik Balling har fået den anderkendte plads i danske film og tv-serier, som han har fået. Du vil opdage, hvilke metoder, der blev brugt til at skabe indlevelse i seriens personer. Du vil få en rundtur i den teknik, der blev benyttet, og som er det afgørende, når vi sidder og ser serien. Teknikken er en af grundene til at vi ser den igen og igen.

Du vil også blive trukket ind bag ved en instruktørs betydning, ikke bare for skuespillere, men for mennesker i alt almindelighed. Det at nogen interesserer sig for en. Mange moderne instruktører sidder og kigger på en såkaldt monitor, når man optager. Det gjorde Erik Balling aldrig. Han så på menneskene, skuespillerne. Det er en afgørende forskel.

I disse år tales der om, at skuespillerne netop ikke kan tale, ‘vi kan ikke høre, hvad de siger’. Den lyd kender vi ikke fra Matador. Det har to primære grunde, som Arentzen vil demonstrere: betydningen af en såkaldt ‘giraf’ og en læring i kunsten at tale, som ved gud kan blive for meget, så det lyder som Det Kongelige Teater i 1760, men mellemvejen, at det talte kan forstås, er en disciplin, der i de sidste generationer er noget, vi ikke har lært os.

Uden at afsløre hele Arentzens foredrag, så kan vi godt røbe, at relationer og deres betydning vil blive en stor del af baggrunden for, hvorfor Matador er blevet det nationalklenodie, det er blevet i dag. Vi tænker i de sjove karakterer og deres underlige replikker, men det der egentlig samler os foran skærmen, det er, at vi ser, at mennesker ikke bare er mennesker, men kan blive forskellige udgaver af sig selv i forhold til, hvordan de tiltales, ses på og har forventninger til.

Serien er et lærestykke i, hvordan dårligt forældreskab skaber nervøse børn og lidt selvtillid. Serien er også en demonstration af, at hvis nogen møder tillid og tiltro, kan de vokse fuldstændig overraskende og af egen vilje køre grisebil næsten helt til Sverige.

Foredraget er for alle filmelskere, Matador-elskere og mennesker, der er optagede af det relationelle; hvordan mennesker forvandler mennesker. Mennesker der måske selv er nysgerrige på, hvordan det kan være, at “vores familie” fik den udgang og udvikling, som slet ikke var, hvad vi havde regnet med. 

Om foredragsholderen:  Jens Arentzen er prisbelønnet skuespiller, instruktør og manuskriptforfatter. Een af danmarks mest benyttede foredragsholdere, supervisere og undervisere – af instruktører, skuespillere og manuskriptforfattere – af ledere og af medarbejdere. Senest har Arentzen i samarbejde med Aalborg Kommune skabt film-serien Aalborg Stories om betydningen af det menneskelige møde, ligesom han har skabt e-learnserien ‘MØDET’ for Moderniseringsstyrelsen, en undervisnings-serie der viser veje til udbytterige møder mellem mennesker og hvordan konflikter kan håndteres. Arentzen har skabt film til hjælp af anbragte børn, udsatte unge – og sårede voksne. Ligesom Arentzen for Lederweb har produceret e-learning-serien ‘Arentzens Metode’ – en serie der demonstrerer kunsten at kommunikere, formidle og forvandle. Arentzen er folkeligt mest kendt fra tv-serierne: Een Gang Strømer, Matador og Skuespillerens Værktøjer. Ligesom hans film, bla: Blomsterfangeren og Solen Er Så Rød, har sat ham fast i den danske kultur-bevidsthed.

Pt skriver han på flere bøger, bl.a. Stressforgiftning og Kunsten At Overleve En Dysfunktionel Familie…